Balinčkanje je zelo stara športna panoga. Po nekaterih teorijah lahko začetke igre z balinčki umeščamo že v čas starih Egipčanov, Grkov in Rimljanov.

Skozi zgodovino so se pravila igre in načini igranja spreminjali in se v 19. stoletju uveljavili kot t. i. moderno balinanje, kot ga poznamo danes.

Rimljani so igrali igro balinčkov, imenovano bocce. Foto: kgeijer/Getty Images

Poznamo več vrst balinanja, kar je eden izmed razlogov, da se lahko s to panogo ukvarjajo vse generacije. Čez čas so se razvile tudi različice osnovne igre z balinčki.

Metanje obročkov, prstomet in leseni ploščki Fingerthrow so samo nekatere igre, pri katerih se ohranjajo osnovna pravila balinanja, namesto balinčkov pa se uporabljajo drugačni rekviziti iz različnih materialov.

Tehnologija ločuje generacije

Starostniki se pogosto soočajo z osamljenostjo, mladim, ki nimajo stika s starejšimi, pa primanjkuje izkušenj, ki bi jih lahko dobili s strani starejših.

Nova tehnologija in način življenja, ki je vedno bolj virtualen, vsekakor puščata posledice, ki so še posebej vidne pri pomanjkanju medgeneracijske solidarnosti.

Otroci veliko časa posvetijo igranju na elektronskih napravah. Foto: Corbis

Socialna povezanost med generacijami se krha. Krive so novodobne tehnologije s katerimi otroci tako rekoč odraščajo, starejši pa jih ne dohajajo. Pomembna je gradnja odnosov med mladimi in starimi ter preiskovanje vezi, ki posameznike povezujejo med seboj.

Prepogosto govorimo o razlikah med generacijami. Za krepitev medgeneracijske solidarnosti je pomembno predvsem iskanje podobnosti in skupnih točk. Tako se dve različni generaciji lahko povežeta.

Balinčkanje združi mlade in stare

Poleg odlične igre in rekreacije ima balinanje še eno zelo pomembno dimenzijo, in sicer medgeneracijsko druženje.

Verzel, posledica rabe interneta, družbenih omrežij in videoiger, ki so namenjene predvsem mladi generaciji, nastaja med starimi starši in vnuki.

To verzel lahko učinkovito zapolnijo družabne igre, ki spominjajo na balinanje.

Prstomet je moderna različica pastirske igre, kjer je bil osnoven igralni rekvizit kamen ali kakšen drug ploščat element. Danes se namesto kamnov uporabljajo gumijasti ploščki, igra pa je zelo podobna balinanju.

Tako kot balinanje je tudi igra prstomet lahko zabavna igra za vse generacije ali pa resna tekmovalna panoga.

Spoznajte igri Fingerthrow in Ujemi škrata

Igra leseni ploščki Fingerhrow, je podobna igri prstomet z razliko v materialu rekvizitov, ki niso gumijasti, ampak narejeni iz lesa.

Igra Fingerthrow so preprosti leseni ploščki za metanje. Foto: Artina

Druga moderna različica balinanja je metanje obročkov. Igra, ki se imenuje Ujemi škrata, temelji na metanju obročkov iz vrvi, ki jo je treba pravilno vreči in tako »ujeti škrata«. Otroci s to igro razvijajo prostorsko predstavo in natančno metanje.

Tako kot balinčki je tudi metanje obročkov igra, ki je primerna za ljudi različnih starosti in fizične pripravljenosti.

Družabne igre so vsekakor lahko točka povezovanja. Delujejo spodbudno na otrokov razvoj, starejšim pa krajšajo čas, jih ohranjajo miselno in fizično aktivne. Prav tako nas bogatijo in so odličen način za druženje babic, dedkov, staršev in otrok.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.